Adható dinnye a babáknak

Vajon mikortól adható dinnye a babáknak? Főleg a nyári nagy melegben merül ez fel kérdésként a szülőkben, mikor nekik kifejezetten jól esik a hűsítő csemege. A görögdinnye 92 %-a ugyanis víz, ráadásul a vitamin- és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Azonban érdemes odafigyelni a dinnye vásárlás során, hogy friss gyümölcsöt válasszunk, ami lehetőleg nincs felvágva. Ügyeljünk arra, hogy a dinnye héján lehetnek kórokozók, amik a nem megfelelő előkészítés során a késsel a gyümölcshúsra juthatnak, ezáltal pedig akár fertőzést is okozhatnak. Ez nem biztos, hogy egy felnőtt ember esetében észrevehető, de babáknál kifejezetten figyelni kell rá.

Mikortól adható dinnye a babáknak?

A dinnye azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amik 9-10 hónapos kor körül adhatók. Vannak ételek, – ugyan nem sok – ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával. Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Amikor a baba már elég fejlett a darabos ételek fogyasztásához, de körülbelül 9 hónapos kora környékén már kaphat dinnyét is. Könnyű számára megrágni és a kezeiben is meg tudja fogni. Érdemes a dinnye magokat kiszedni belőle, úgy kínálni. Fogzás esetén a kicsit lehűtött dinnye még jót is tesz a megduzzadt ínynek. A dinnye leve már korábban is adható, de akár püréként is kínálható korábban.

Mire érdemes figyelni, ha dinnyét adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, csak ezután ajánlott felvágni.
  • Lehetőleg hosszúkás darabokra vágjuk és mindenképpen magozzuk ki mielőtt odaadjuk a babának. Figyeljünk arra, hogy a baba ne tudjon túl nagy falatokat harapni belőle.
  • Ha már ügyesen tid fogni csipesz fogással, akkor kockázni is lehet a darabokat.
  • Ha elfogyasztotta az ízletes csemegét érdemes a szája környékét vízzel lemosni, mert a dinnye savtartalma pirosságot okozhat, az pedig kiütésekhez vezethet.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. A dinnye allergia, bár viszonylag ritka és szinte csak kereszt allergiában fordul elő, de a latex például kiválthatja.

A sárgadinnye esetében ugyanezek érvényesek a baba számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom