Cantaloupe dinnye

A sárgadinnye fajták két fő típusa ismert hazánkban a Cantaloupe dinnye és a Galia. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, uborka, görögdinnye, vagy a tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk, de vajon a dinnye zöldség vagy gyümölcs? A sárgadinnyét már az ókorban ismerték és termesztették. Bár az ókori sárgadinnye méretét tekintve sokkal kisebb volt és az íze sem igazán volt még édes. Ezért leginkább borssal és ecettel fogyasztották. Majd az évszázadok során alakult ki a folyamatos változások következtében a ma is ismert illatos, zamatos édes gyümölcs. A sárgadinnye Európába a 16. század körül került.

Cantaloupe dinnye eredete

A reneszánsz idején a szerzetesek már a pápa számára is termesztették a sárgadinnyét Cantaluppo településen. A pápai nyári lakban termesztett dinnyéről ered a hazánkban is jól ismert, jellegzetes narancs színű zamatos fajta neve. Ezt követően, a 16. század közepétől pedig már egész Dél-Európában is elterjedt az ízletes gyümölcs.

Cantaloupe dinnye hazánkban

Hazánkban a sárgadinnye két fő típusa ismert a Cantaloupe és a Galia. Az előbbi a klasszikus sárgadinnye, mely szélesen csíkozott, erősen barázdált, tojásdad formájú. A húsa narancsos színű, igazán finom csemege. Az utóbbi a leginkább cukordinnyeként ismert. Ennek héja olyan, mintha kisebb repedések futnának rajta. Ez a fajta kerekebb formájú, édesebb ízű, zöldesfehér húsú. A héja jóval vékonyabb ebből kifolyólag romlékonyabb fajta.

Sárgadinnye fajták

A leghíresebb, klasszikus Cantaloupe dinnyén kívül ma a világ piacain közel ötszáz fajta ismert.  Ogen, Charente-i, mézharmat dinnye, cukordinnye, ananászdinnye és még hosszan lehetne folytatni a sort. Minden fajtának kissé eltérő az íze a textúrája, de még a cukortartalma is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom