Dinnye befőtt

A dinnye befőtt megtévesztő lehet, ugyanis nem olyan, mint például az őszibarack befőzés ráadásul nem is a dinnye piros húsából készül. Ugyanis a héj alatt található halványzöld húsból készül és nem édes, hanem savanyúság, olyan, mint az ecetes uborka. Aki szereti a savanyúságokat és a dinnyét is, az biztosan nem fog csalódni. Főleg, mivel ez a befőtt egy igazi különlegesség, érdemes kipróbálni. Ráadásul a héj sem megy veszendőbe. Készíthetjük akár ajándékba is, bár – mivel megosztó lehet – érdemesebb sárgadinnye befőttet vagy különleges lekvárokat – narancslekvár, narancsos töklekvár, levendula virággal ízesített dzsemek – készíteni, csinos üvegekbe rakva még karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Dinnye befőtt készítés

A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.

Hozzávalók:

  • befőttesüveg jól záródó tetővel
  • 1 kg görögdinnye héja  
  • 50 dkg citrom
  • 1 rúd vanília (elhagyható)
  • 1 kg kristálycukor vagy befőző cukor
  • 10%-os ecet
  • víz

 Dinnyés befőtt elkészítése:

  1. A görögdinnye héjának zöld részét vékonyan le kell hámozni. Nagyon óvatosan, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés.
  2. A zöld húst kockákra kell vagdosni, majd megmosni és lecsepegtetni.
  3. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon rajta szennyeződés.
  4. 3 rész vizet 1 rész enyhe ecet aránnyal felteszünk főni, ebbe tesszük bele a lecsepegtetett dinnye darabokat is.
  5. Felforraljuk, majd tésztaszűrővel kiszedjük és kétszer átöblítjük.
  6. Megmérjük a dinnyehús súlyát.
  7. Amennyi súlyú a dinnye, annyi cukrot kevés vízzel fel kell forralni.
  8. A cukor mennyiségének a fele kell hozzákerüljön az alaposan megmosott, kezeletlen citromból, melyből karikákat vágtunk. (Ha vaníliát is rakunk bele, azt is most kell hozzáadni).
  9. 10 percig főzzük együtt.
  10. Majd a dinnye kockákat is hozzá adjuk és felforraljuk.
  11. Hagyjuk a szirupban kihűlni.
  12. Másnap a szirupot leszűrjük.
  13. Ismét felforraljuk és beletesszük a citromos dinnye kockákat.
  14. Ezt harmadnap is megismételjük, majd üvegekbe tesszük és jól záródó kupakokkal lezárjuk. Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
  15. 10 percre fejre állítjuk az üvegeket.
  16. Majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
  17. Azután mehetnek a kamra polcára, hogy télen legyen mit elővenni.

Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.

https://hu.wikibooks.org/wiki/Zilahy_%C3%81gnes/Bef%C5%91ttek/G%C3%B6r%C3%B6g_dinnye

Vissza a kategória cikkeihez