Tartalomjegyzék
A dinnye befőtt megtévesztő lehet, ugyanis nem olyan, mint például az őszibarack befőzés ráadásul nem is a dinnye piros húsából készül. Ugyanis a héj alatt található halványzöld húsból készül és nem édes, hanem savanyúság, olyan, mint az ecetes uborka. Aki szereti a savanyúságokat és a dinnyét is, az biztosan nem fog csalódni. Főleg, mivel ez a befőtt egy igazi különlegesség, érdemes kipróbálni. Ráadásul a héj sem megy veszendőbe. Készíthetjük akár ajándékba is, bár – mivel megosztó lehet – érdemesebb sárgadinnye befőttet vagy különleges lekvárokat – narancslekvár, narancsos töklekvár, levendula virággal ízesített dzsemek – készíteni, csinos üvegekbe rakva még karácsonyi ajándéknak is kiváló.
Dinnye befőtt készítés
A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.
Hozzávalók:
- befőttesüveg jól záródó tetővel
- 1 kg görögdinnye héja
- 50 dkg citrom
- 1 rúd vanília (elhagyható)
- 1 kg kristálycukor vagy befőző cukor
- 10%-os ecet
- víz
Dinnyés befőtt elkészítése:
- A görögdinnye héjának zöld részét vékonyan le kell hámozni. Nagyon óvatosan, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés.
- A zöld húst kockákra kell vagdosni, majd megmosni és lecsepegtetni.
- Figyeljünk rá, hogy ne maradjon rajta szennyeződés.
- 3 rész vizet 1 rész enyhe ecet aránnyal felteszünk főni, ebbe tesszük bele a lecsepegtetett dinnye darabokat is.
- Felforraljuk, majd tésztaszűrővel kiszedjük és kétszer átöblítjük.
- Megmérjük a dinnyehús súlyát.
- Amennyi súlyú a dinnye, annyi cukrot kevés vízzel fel kell forralni.
- A cukor mennyiségének a fele kell hozzákerüljön az alaposan megmosott, kezeletlen citromból, melyből karikákat vágtunk. (Ha vaníliát is rakunk bele, azt is most kell hozzáadni).
- 10 percig főzzük együtt.
- Majd a dinnye kockákat is hozzá adjuk és felforraljuk.
- Hagyjuk a szirupban kihűlni.
- Másnap a szirupot leszűrjük.
- Ismét felforraljuk és beletesszük a citromos dinnye kockákat.
- Ezt harmadnap is megismételjük, majd üvegekbe tesszük és jól záródó kupakokkal lezárjuk. Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
- 10 percre fejre állítjuk az üvegeket.
- Majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
- Azután mehetnek a kamra polcára, hogy télen legyen mit elővenni.
Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.
https://hu.wikibooks.org/wiki/Zilahy_%C3%81gnes/Bef%C5%91ttek/G%C3%B6r%C3%B6g_dinnye
Vissza a kategória cikkeihez