Dinnye diéta

A dinnye diéta igazán könnyű fogyást ígér, melynek oka, hogy egyrészt szinte mindenki szereti, mivel nagyon finom, másrészt mielőtt megunnánk már vége is a diétának. A görögdinnye a szervezetünk számára igazán hasznos, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Valamint a dinnye víztartalma is rendkívül magas, így a nyári nagy melegben remek folyadékforrás is. Ráadásul a kalória tartalma meglehetősen alacsony, így ideális fogyókúrához. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a cukortartalma nem kevés.

A dinnye kalória- és szénhidrát tartalma

A görögdinnye több, mint 90%-a víz, ezért kalóriát alig tartalmaz, 100 gramm dinnyében mindössze 30 kalória van. Ami ugyan magasabb, mint az uborka esetében amiatt, hogy a szénhidrát tartalma magasabb. Bár a kalória tartalma alacsony, aki a szénhidrátot számolja a diétájában, az vigyázzon az adagokkal, mert 100 grammnyi dinnyében 7 gramm szénhidrát van! A glikémiás indexe pedig kifejezetten magas: 75.

Ezért – bár az egészséges emberek szervezetét különösebben nem tarhali meg a dinnye diéta, – de a cukorbetegek számára veszélyes lehet. Kis adag számunkra is megengedett, de nagyon oda kell figyelni a bevitt mennyiségekre.

Dinnye diéta minta étrenddel

Az alábbi tippek segíthetnek:

  • Ébredés után: Érdemes meginni egy pohár vizet legalább harminc perccel étkezés előtt. Segíteni fog a testnek felébredni.
  • Reggeli: Vágjunk néhány uborkát és bármely más zöldséget egy szelet vékonyan megkent rozskenyérre, akár vékonyan szelt sovány sonkával is.
  • Tízórai: egy nagy szelet dinnye
  • Ebéd: Főzzük levest mindenféle zöldségből. Készíthetünk sült csirkemellet külön, melyet uborkasalátával, paradicsomsalátával fogyasztunk.
  • Uzsonna: egy nagy szelet dinnye
  • Vacsora: Növényi saláta uborka és más könnyű zöldségekkel, alacsony zsírtartalmú túróval – jó választás a fogyáshoz.

Érdemes nemcsak dinnyét fogyasztani a diéta alatt, mert azáltal a szervezet nem jut elegendő zsírhoz és fehérjéhez.

Dinnye diéta hátrányai

  • mivel a diéta alatt minimális a fehérje bevitel a szervezet nem zsírt, hanem vizet fog veszíteni és a diéta végén hamar visszajönnek a lecsúszott kg-k
  • nem tartalmaz minden – a szervezet számára szükséges vitamint – így kizárólag dinnye fogyasztása mellett hosszútávon hiánybetegség alakulhat ki
  • a dinnyében található likopin – mely a piros színét adja, akárcsak a paradicsomnak – napi ajánlott maximális beviteli mennyisége 30 mg, amit már egy tál dinnyével túl lehet lépni. A túladagolás során hányinger, émelygő érzés, hasmenés, hányás is előfordulhat.

Természetesen a mozgás és életmód váltás nem hagyható ki, ha hosszútávra tervezzük a súlyunk elvesztését.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom