Tartalomjegyzék
A görögdinnyéből számos ízletes étel, ital készíthető és bár nem gondolnánk, de dinnyelekvár és azonkívül akár dinnye fagyi is. A nyár egyik igazán zamatos, frissítő gyümölcse a görögdinnye, mely szinte mindenki kedvence. Nagyon népszerű hazánkban olyannyira, hogy a görögdinnye szezonban az ország több településén is Dinnyefesztivál rendezésével köszöntik a termelő gazdákat és az érdeklődőket egyaránt. Színes kulturális és gasztronómiai programok várják a látogatókat és a középpontban természetesen a dinnye van. Ha pedig dinnye, akkor dinnye fagyi is! Mely rendkívül zamatos, hűsítő nyári nyalánkság és igazán gyorsan elkészíthető. Aki pedig egyszer megkóstolja, többször is el fogja készíteni.
Dinnye fagyi recept
Hozzávalók:
Dinnye fagylalt elkészítése lépésről – lépésre:
- A görögdinnyét nagyobb szeletekre kell vágni, a héját levágni és a húsát fel kell kockázni.
- A magokat el kell távolítani belőle. A 30 dkg a tiszta gyümölcshús mennyisége.
- A gyümölcshúst egy szűrőbe kell rakni, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen (ha felfogjuk a levét, akkor azt később meg lehet inni).
- Egy lábosban a tejszínben el kell keverni a mézet és a fél citrom frissen facsart levét.
- Majd folyamatos keverés mellett fel kell főzni a mézes citromos tejszínt.
- Ha elkészült vissza kell hűteni és a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe kell önteni, vagy botmixerrel összeturmixolni.
- Ezután műanyag edénybe tesszük, lefedjük és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk.
- Közben óránként átkeverjük és visszatesszük a fagyasztóba.
- A negyedik-ötödik keveréstől érdemesebb kicsit habosabbra keverni, ekkor már megfagy annyira, hogy tudjuk így. Ettől a térfogata is nagyobb lesz és az állaga is krémesebb.
Díszíthetjük tálaláskor további tejszínhabbal, csokoládéöntettel, vagy egyszerűen menta levéllel. Sajnos gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül. Az adagot lehet akár többszörözni is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye
Vissza a kategória cikkiehez