Dinnye felvágása

A dinnye szezonban néhányszor felmerül a kérdés, hogyan történjen a dinnye felvágása. Ezt a kérdést legtöbbször megelőzi a dinnye vásárlás során kiválasztott gyümölcs előkészítési módja. Ugyanis a legtöbb helyen – országutak menti standokon, a bevásárló központok polcain – csak egészben árusított dinnyét tudunk vásárolni. Így ráadásul a beltartalom is zsákbamacska. Korábban a dinnyét szokás volt meglékelni, így a kiválasztott darab megkóstolható volt. Ezt a szokást azonban különböző higiéniai és egyéb szabályozások tiltólistára tették. Így, hogy mikor érett a dinnye és vajon melyiket válasszuk, sokszor csak szemrevételezés és kopogtatás útján történő gyenge próbálkozás eredménye. Aztán majd, ha otthon felvágjuk derül ki, hogy vajon jók voltak-e a módszereink.

Dinnye felvágása – mire figyeljünk?

Néhány zöldségesnél találkozhatunk előre felvágott és lefóliázott negyed-, vagy fél dinnyékkel is. Azonban érdemes odafigyelni a dinnye vásárlás során, hogy friss gyümölcsöt válasszunk, ami lehetőleg nincs felvágva. Ugyan ebben az esetben nem látjuk, hogy milyen a belseje, de kórokozók sem juthatnak a gyümölcs húsára.

Mivel a dinnye héján lehetnek kórokozók – pl. e.coli, salmonella – a nem megfelelő előkészítés, majd ezt követő felvágás során ezek könnyedén a gyümölcshúsra juthatnak, így fertőzve meg a gyümölcs fogyasztóját.

Érdemes ezért a felvágás előtt a dinnyehéját alaposan megmosni és kizárólag tiszta késsel vágni fel a dinnyét. Ha nem vágtuk fel szobahőmérsékleten még tárolható. A már felvágottat azonban mindenképpen fóliával letakarva hűtőszekrényben tároljunk. (Ha nincs lefóliázva, átveheti más hűtőben tartott ételek illatát.) A hűtőben tárolt dinnyét is érdemes 2-3 napon belül elfogyasztani. Ha a nagy mennyiség miatt ez nem lehetséges, érdemes dinnyelekvárt, dinnyeturmixot, vagy akár dinnye fagyit készíteni belőle.

A sárgadinnye esetében ugyanezek az eljárási módok érvényesek a felvágásra és a tárolásra egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom