Dinnye kalória

A dinnye kalória tartalma nem túl magas, de nem is olyan alacsony, mint például az uborka esetében. A dinnye fogyasztása elősegíti a fogyást, ugyanis nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak. Ráadásul magas a víztartalma és az íze is nagyon finom, így könnyedén beilleszthető fogyasztása egy diétás étrendbe. Azonban a dinnye diéta, ha kizárólag dinnyét fogyasztunk hátrányokkal is jár.

10 dekagrammnyi görögdinnye kb. 30 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória

Dinnye kalória tartalma

10 dkg dinnye az alábbi értékekkel bír:

  • 30 kcal
  • 0,6 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 7,2 g szénhidrát (cukor: 6,2 g)
  • A görögdinnye glikémiás indexe: 72

Ezekből az értékekből is látszik, hogy bár a dinnye kalória tartalma alacsony, azonban a szénhidrát tartalma nem olyan kevés – ennek is nagy része cukor – valamint a glikémiás indexe kifejezetten magas. Cukorbetegeknek ezért a fogyasztása csak nagyon kis mennyiségben javasolt.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A dinnyét érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is – fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani vele, hogy a rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom