Dinnye oltása

Mit jelent a dinnye oltása és miért van jelentősége? Manapság a zöldségfélék oltása már nem számít újdonságnak és a hazai szakirodalomban is egyre több információt lehet találni ezzel kapcsolatban, de nem volt ez mindig így. Ugyanis még akár 15-20 évvel ezelőtt sem volt hazánkban egyáltalán jellemző az oltott zöldségnövények használata. Itthoni alkalmazásuk elterjedését az Eu-hoz való csatlakozásunk után elsősorban a metil-bromid talajfertőtlenítő szer tiltólistára való kerülése segítette elő.

Európában a növények oltása már évtizedekkel korábban bevett gyakorlat volt. A hollandok már 1947-ben bemutatták termesztők számára az uborka oltását. Ezt követően pedig 1962-ben megjelentek az első kereskedelmi forgalomban termesztett oltott paradicsomok is. De ténylegesen az 1990-es évek után nőtt meg jelentősen Európa szerte a burgonyafélék és a kabakosok – így a görögdinnye – oltása is.

Dinnye oltása

A sikeres nagyüzemi dinnyetermesztés egyik legnehezebben megvalósítható alapkövetelménye a 10 éves vetésforgó. Sok esetben már 2-3 év múlva újra ugyanazon terültre kerül a dinnye, de a folyamatos egyhelyben termesztés sem ritka. A tökre oltott dinnyefajták nagy előnye, hogy vetésváltás nélkül is termeszthetők. Az alanyként használt tökfélék gyökérrendszere erősebb és a betegségekkel szemben ellenállóbb, a hidegre és a nagyobb hőingadozásokra kevésbé érzékeny. A vetőmag forgalmazó cégek a görögdinnye fajták mellett hibrid tök-alanyfajtákat is ajánlanak a termesztőknek. Dinnye biokertben is nevelhető, így társnövények ültetésével is védekezhetünk a károkozókkal szemben.

A dinnye oltásának előnyei

Éppen ezért manapság sok gazdálkodó kész, oltott palántát vásárol. Az oltás előnye a kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett – például hűvös tavaszokon – látványosabb a leginkább. Mivel az oltványok hidegtűrőbbek, ezért már korábban is ültethetők, így az érési idejük megegyezik az oltatlannal. Az oltott dinnye termése csak teljesen érett állapotban szedhető, továbbá érés után további 10-14 napig a tövön tartható, minőségromlás nélkül. További előnye, hogy a lombozata erősebb, szövetei vastagabbak, így az állományban az atkakártétel is csekélyebb. Valamint az öntözésre sem olyan érzékeny, stressztűrőbb. Általánosságban elmondható, hogy az oltott dinnye 30-60%-kal terem többet az oltatlannál, és az egyes termések beltartalmi értéke is jobb.A dinnye oltásának hátrányai


Azonban az oltás rendkívül kézimunka igényes művelet, valamint költségesebb is, mivel egy növényért két magot kell venni, két palántát kell nevelni, és a rögzítő csipeszeket is meg kell venni hozzá.  Azonban a nagyobb hozam és az egészségesebb növényállomány megéri a többlet költséget a fáradságot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Címlap kép: Dinnye palánta (forrás: https://forum.index.hu/Article/showArticle?go=109479117&t=9001934)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom