Dinnye ültetése

A dinnye ültetése a palántaneveléssel kezdődik, melyet már márciusban el lehet kezdeni. Ajánlott a tőzegcserép használata, a dinnye gyökere ugyanis éppolyan érzékeny és sérülékeny, mint az uborkáé, így viszont a cseréppel együtt elültethetjük a földbe. Ha műanyagcserepet használunk, akkor óvatosan vágjuk le a földlabdáról mielőtt beültetjük a földbe a palántát.  

Dinnye ültetése lépésenként

A termesztés megkezdése előtt nagyon fontos alapelem a megfelelő fajta kiválasztása, illetve az ehhez kapcsolódó technológia megtervezése.

Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet a dinnye termesztéséhez, mivel rendkívül helyigényes. Egy dinnyető 1 nm területet igényel. Fontos, hogy a talaj szerves anyagban gazdag legyen, valamint a jó vízgazdálkodás is elengedhetetlen. Amennyiben szervestrágyázással segítenénk az dinnye növekedését, úgy azt őszre kell időzíteni.

Áztassuk langyos tejben a dinnyemagokat ültetés előtt egy éjszakán keresztül. A későbbiek során többször is permetezzük tej- illetve tej-víz keverékkel, hogy megelőzzük a lisztharmat és egyéb gombás betegségek kialakulását. A megerősödött palánták 5-6 hetes korukban már ki is ültethetőek a szabadföldbe. Csak május közepétől érdemes kiültetni, mikor már meleg a talaj.

A dinnye magról szaporítható. A magokat – a dinnye fajták függvényében – áprilistól érdemes vetni úgy, hogy egy-egy fészekbe 3-5 mag is kerülhet. A mag csíráztatásához legalább 15 fokos meleg szükséges. A növény fejlődéséhez pedig 25 fokos nappali hőmérséklet. Fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol legalább 6-8 órán keresztül éri a nap. Fekete fóliával letakarva a talajt, a földje könnyebben felmelegszik.

A dinnye tér, tápanyag és vízigényes növény, ezért egy mélyedésbe ne kerüljön öt magnál több, –ami kb. 5 cm mélyre kerüljön a földbe. Fontos, hogy ha az összes mag kikel, akkor is csak egy növény maradjon egy lyukban. Napos, de szélvédett helyet válasszunk a növénynek, és mivel melegigényes, soha ne ültessük ki túl hamar, ugyanis már a 12-13 fok alatti éjszakai talajhőmérséklet is gyökérkárosodáshoz vezethet. A magok kikelése után ültessük külön a palántákat és csak a legerősebbeket hagyjuk tovább fejlődni. Minden palánta legalább 1-1.5 méteres sor- és tőtávolságra kerüljön egymástól, hogy legyen elég helyük növekedni. Innentől szinte csak gyom mentesíteni és öntözni szükséges.

Dinnye öntözése

A dinnye öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. A dinnye sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni.

A dinnye indáit kell a fejlődés során forgatni, hogy a dinnye ideálisan tudjon fejlődni. A görögdinnye kacs főleg akkor igényel nagy odafigyelést, ha tám rendszerre futtatjuk a növényt. A termés, mely igazából kobaktermés – júliustól egészen szeptemberig folyamatosan szedhető.

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom