Dinnye vitamin

A dinnye vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne. Ráadásul több, mint 90%-a víz. Ezek együttes hatása miatt a görögdinnye hatása a szervezetre, igazán jótékony. Az érett dinnye olyan édes, mint a méz.

Azonban magas víz tartalma miatt sütemény-alapanyagként nem lehet felhasználni, bár számos egyéb felhasználási módja van. Például remek saláták készíthetők belőle, de nagyon finom a dinnyekrém leves, vagy akár a dinnyeturmix is. Mindegyik rendkívül jólesik a meleg nyári napokon és kiváló vízpótló, segít a dehidratálás elkerülésében is. Ha nagyobb mennyiségű dinnyével rendelkezünk és nem tudunk mit kezdeni vele, próbáljuk ki a dinnyelekvár készítését is! A dinnye rendszeres fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára, ezért mindenképpen használjuk ki a görögdinnye szezont.

Dinnye vitamin tartalma

Ugyan a görögdinnye több, mint 90%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin. Valamint az ásványi anyagok közül tartalmaz folsavat, vasat, káliumot, mangánt, brómot és niacint. Színes húsában többféle karotin is találhatóakárcsak a sárgarépában – amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A B-vitaminok a haj, a körmök és a bőr védelmében, illetve egészségének megtartásában játszanak fontos szerepet. Az E-vitamin pedig a kötőszövet rugalmasságát és az egészséges vérkeringést segítik elő. A benne található mangán pedig a pajzsmirigy működését élénkíti, illetve segít a hatékony zsírégetésben.

Mivel a magas víztartalma miatt a méregtelenítésben is hatékony, emiatt fogyókúrás étrendekbe is kiválóan beilleszthető. De mivel a dinnye kalória tartalma meglehetősen alacsony létezik kifejezetten dinnye diéta is.

Görögdinnye hatása

Elsősorban vértisztító, vizelethajtó és frissítő, szomjoltó hatásairól ismert, melyet magas víz, vitamin- és ásványi anyag tartalma biztosít. Lábadozóknak gyengédsége miatt érdemes fogyasztani. Máj és vesebetegeknek tisztításra jó. Kismamáknál a jelentős folsav tartalma miatt ajánlott a fogyasztása, míg szoptatós anyáknál fokozza a tejtermelést. Érrendszeri betegségeknél visszaállítja a sav-lúg egyensúlyt. Emésztési problémáknál serkenti a bélmozgást, ezáltal is csökkentve a gyomor problémákat. Érdemes azonban vigyázni, mert a dinnye allergiát is okozhat, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre, keresztallergiát válthat ki.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez