Dinnye víztartalma

Az dinnye víztartalma rendkívül magas: több, mint 90%. Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint a görögdinnye vagy az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú gyümölcs számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.

Dinnye víztartalma, hidratáció

A dinnye 90-92 százaléka víz, így kiváló lehetőséget nyújt a folyadékpótlásra, különösen nyáron. Nagyjából 100 grammnyi dinnye kocka közel olyan jó szomjoltó, mint egy pohár víz. Ezen túlmenően ráadásul ez a zöldség olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint a magnézium és a kálium, amelyek szerepet játszanak a hidratációban. Magas víztartalmának köszönhetően serkenti a vizeletürítést, mely által az egész szervezetből segít kipucolni a káros anyagokat, következésképpen még a bőrnek is jót tesz.

Dinnye kalória- és vitamin tartalma

Egy 10 dekagrammnyi dinnyeszelet mindössze 30 kalóriát, 0,6 gr fehérjét, 0,2 gr zsírt és 7,2 gr szénhidrátot tartalmaz. Alacsony ugyan a kalória tartalma, de a szénhidrát – azon belül is a cukortartalma – meglehetősen magas. A glikémiás indexe is 72-75 közötti, ami kifejezetten soknak számít. Ezért a fogyókúrás étrendekbe ennek figyelembevételével érdemes beilleszteni. Valamint a cukorbetegek számára figyelni kell a bevitt mennyiségekre. Ugyanakkor a görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a káliumis, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. Ez utóbbi adja a piros színét, akárcsak a paradicsomnak.

A legjobb, ha helyben termesztett, friss, piaci dinnyét vásárolunk, ezeknek van ugyanis a legjobb hatása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom