Tartalomjegyzék
Itt az örök kérdés: a dinnye zöldség vagy gyümölcs? A görögdinnyét jellemzően gyümölcsként fogyasztjuk, ami némileg egybevág bizonyos botanikai megállapításokkal, mivel virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.
Botanikai definíció szerint a zöldség, aminél a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, ahol a levelét, vagy a sárgarépa, ahol a gyökerét.
Akkor most a dinnye zöldség vagy gyümölcs?
Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot, tököt is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni. Tehát a görögdinnye eszerint mégiscsak zöldség.
A termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.
Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a dinnye megint csak gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.
Az Egyesült Államokban a dinnye zöldség
Az Amerikai Oklahoma államban ugyanis 1883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált -ben kinyilvánították, hogy hivatalosan az ő állásfoglalásuk szerint a dinnye zöldség. Mivel a dinnye a tökfélék családjába tartozik akárcsak a sütőtök, ezért a hivatalos állásfoglalás arról, hogy zöldség.
De nevezzük bár zöldségnek, vagy gyümölcsnek: nagy népszerűségnek örvend a rendkívül egészséges nap érlelte zamatos görögdinnye.
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye
Vissza a kategória cikkeihez