Dinnyelekvár

A görögdinnyéből számos dolog készíthető és bár nem gondolnánk, de dinnyelekvár is. A nyár egyik igazán zamatos, frissítő gyümölcsének ízét, így akár a téli hideg napokra is átörökíthetjük. Ha pedig nagyobb mennyiséget készítünk, melyet csinos kis üvegekbe teszünk, még karácsonyi ajándékba is adhatók. Garantált vele a biztos siker! Annyira különleges és olyan ritkaságszámba megy. Mert persze a hagyományosan készített sárgabarack lekvár, vagy a szilvalekvár mellett már nagyon sokféle különleges – narancs-, sütőtök, bogyós gyümölcsök, zöld dió vagy bármilyen más gyümölcsből akár zöldségből vegyesen válogatott zamatos ízek készülhetnek. Az ízesítésük pedig már akár levendulával, akár tokaji aszúval is történhet, de igazán csak a fantáziánk szab határt. Akinek kísérletező kedve van, igazán különleges ízkombinációkat párosíthat össze.

Dinnyelekvár recept

De most vissza a dinnyelekvár készítéséhez.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett görögdinnye
  • 2 db alma
  • 18 dkg cukor
  • 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • befőttesüvegek, jól záródó kupakokkal

Dinnyelekvár elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A görögdinnyét nagyobb szeletekre kell vágni, a héját levágni és a húsát fel kell kockázni.
  2. A magokat el kell távolítani belőle.
  3. A gyümölcshúst egy szűrőbe kell rakni, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen (ha felfogjuk a levét, akkor azt később meg lehet inni).
  4. Az almákat meg kell mosni, felszeletelni, kimagozni.
  5. Egy nagyobb lábasba kell tenni a lecsepegtetett dinnyehúst, majd rászórni a cukrot és hozzá kell adni a citrom levét is.
  6. Alacsony lángon, lefedve, időnként megkevergetve kezdjük el főzni.
  7. Legalább egy órán át főzzük.
  8. Aztán adjuk hozzá a szeletelt almákat is, azzal is főzzük kicsit.
  9. Ha készen van botmixerrel kell pépesíteni, majd még 10 percig főzni.
  10. Az elkészült lekvárt forró a befőttesüvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és 10 percig fejjel lefelé fordítva tartjuk őket.
  11. Ezután száraz dunsztban hagyjuk, hogy kihűljenek (ez akár több, mint 24 óra is lehet).
  12. Majd mehetnek a kamra polcaira.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Címlap kép: Görögdinnye lekvár (forrás: http://www.cookta.hu/20170821-gorogdinnye-uvegbe-zarva-pikans-dzsemnek)

Vissza a kategória cikkeihez