Fekete dinnye

A görögdinnye a 3. legnagyobb felületen termesztett szabadföldi zöldségnövényünk és az utóbbi időben egyre nagyobb jelentőséggel bír ezek közül is a fekete dinnye. Korábban nagyobb számban voltak elérhetőek ezek a fajták, azonban felváltották a csíkos dinnyék. Manapság a hazai fogyasztók sokszor hiányolják a hagyományos fekete héjú úgynevezett Sugar baby típusú görögdinnyét az áruházak polcairól.

Ezek a fekete héjú magnélküli görögdinnye fajták azonban vékonyabb héjszerkezetűek, ezért a szállítás során sokszor megrepednek, így ezek a termések azonban már nem értékesíthetőek. Napjainkban viszont a sötét dinnye iránti kereslet azonban folyamatosan növekszik és nem csak a vevők, hanem a kereskedők, exportőrök körében is.

Fekete dinnye fajták

 • Fire Ball F1 görögdinnye
  Sugar Baby típusú, sötétzöld fajtahibrid, mely 6-9 kg tömegű termést érlel. Középkorai tenyész idejű, piros húsú fajta.
 • Valdoria F1
  Fekete héjú magnélküli hibrid fajta, főleg exportpiacra. Héja mutatós, fényes-fekete színű, termése szabályos gömbölyű alakú. Alagutas és szabadföldi termesztésre egyaránt megfelelő. 3-5 kg tömegű terméseket érlel. Nem érzékeny a napégésre, a tőhöz túl közeli terméseket viszont a kötés után ajánlott eltávolítani.
 • Style F1
  Fekete héjú magnélküli hibrid fajta, főleg exportpiacra, mivel kiváló minőség és megjelenés jellemzi. Erős növekedésű, egészséges lombozatú, koncentrált, jó kötőképességű, magas hozamú. Húsa mélyvörös, kemény és ropogós, nagyon magas cukortartalmú. Napégésre kevésbé érzékeny és igen jól szállítható, kedvelt fajta.
 • Stellar F1
  Korai, fekete héjú magnélküli, vagy magszegény hibrid fajta. Az átlagnál magasabb cukortartalmú, 5-7 kg tömegű dinnyéket nevel.
 • Red Star F1
  Nagyon korai, fekete héjú dinnye fajta. Kiváló minőségű, nagyon jó termőképességű. Héja vékony, de kemény, ezért jól szállítható. Húsa sötétpiros, kiváló szerkezetű, magas cukortartalmú.
 • Nosztalgia F1
  Jól szellőző lombozatú, stressztűrő, hidegtűrő fajta. Átlagosan 7-9 kg tömegű termést nevel, mely kiválóan alkalmas a belföldi értékesítésre. A sötét héjszerkezetének ellenére erősen ellenáll a napégésnek is. Tetszetős külsejű, kiváló beltartalmi értékű.
 • Baronesa RZ
  A Baronesa szintén Sugar baby típusú, kiváló ízű dinnye fajta. A növény ideális körülmények között 6-8 kg-os terméseket nevel. Húsának színe mélyvörös, cukortartalma kiemelkedő.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Címlap kép: Görögdinnye (forrás: https://www.syngenta.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom