Görögdinnye ár

A görögdinnye ár szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a dinnye nagyon népszerű csemege, átlagosan 14-15 kg-ot fogyasztunk belőle a nyári nagy melegben. Több helyszínen a görögdinnye szezonban Dinnyefesztivállal is várják az érdeklődőket a különböző kulturálisa és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, dinnye kóstolásra és faragásra is lehetőség nyílik.

Görögdinnye ár

A dinnyeárak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában július közepéig a spanyol termés ural.
  2. A másik pedig az időjárás: ugyanis ebből a zamatos, lédús gyümölcsből a kánikulai melegben fogy a legtöbb.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a görögdinnye – vagy akár a sárgadinnye – ára.

Az árak alakulásáról

A felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan tág határok között mozogtak. A görögdinnye ára nagyon alacsony szintről indult. Még mindig igaz, hogy az a termelő jár a legjobban, aki a szántóföldről el tudja adni a megtermelt mennyiség nagy részét. Ugyanis így nem kell szállítási költséggel számolni, ráadásul így akár 30-40 Ft-tal magasabb áron tudják értékesíteni a termést.

A korábbi évek is rávilágítottak arra, hogy egyes termelői rétegek a nagyobb árbevétel reményében a korai állományokat a magas felvásárlási árak hallatán 100 %-ban leszedik, és nem foglalkoznak a termések minőségi paraméterivel, sokszor megbénítva ezzel a hazai és nemzetközi piacokat is.

Dinnye érdekességek a nagyvilágból

Napjainkban Kína a legnagyobb dinnyetermelő ország, de a japánoknál is óriási a kultusza. Olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető, és nem gurul el. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően.

Szegedi Hírek Jól fogy a hazai dinnye 2017.07.13.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom