Görögdinnye fajták

A görögdinnye a 3. legnagyobb felületen termesztett szabadföldi zöldségnövényünk és ennek megfelelően a görögdinnye fajták is számos különböző méretben, színben, formában megtalálhatóak. Már a dinnye ültetése során fontos megválasztani a megfelelő fajtát, mert ehhez kell a technológiát, a helyet is megválasztani. A két fő görögdinnye típús a csíkos héjú Crimson és a fekete héjú Sugar baby. Korábban nagy népszerűségnek örvendtek a fekete dinnye fajták, azonban kiszorította őket a csíkos külsejű dinnye. Ez utóbbinak ugyanis vastagabb a héj szerkezete, ezáltal könnyebben szállítható sérülésmentesen.  Így napjainkban főleg a csíkos héjú dinnyékkel találkozhatunk a piacok, boltok standjain.

Görögdinnye fajták

 • Pekin F1
  Alagutas és szabadföldi termesztésre is kiválóan alaklalmazható. Különlegességét a dinnye sárga színű húsa adja, mely igen dekoratívan mutathat akár díszítésnél is. A sárga húsa igen tömör, kiváló ízű és magas cukortartalmú.
 • Babba F1
  Ez a magnélküli görögdinnyefajta körülbelül 6-7 kilogrammos, gömbölyű terméseket hoz. A termések héja középzöld színű, melyet sötétzöld csíkozás tesz dekoratívvá. A terméshús színe élénkpiros, íze édes, cukortartalma kiváló.
 • Estel Deluxe F1
  Ez a dinnye fajta 4-6 kg tömegű, kerek formájú görögdinnyéket nevel, szigorúan öntözött körülmények között. Öntözés nélkül a dinnyék mérete jelentősen csökkenhet. A terméshús színe mélypiros, beltartalma kiemelkedik a többi csíkos, magnélküli dinnye közül. Exportra és hazai értékesítésre is kiválóan alkalmas.
 • Denise F1
  Ez a fajta a mérete és jól szállíthatósága miatt egy rendkívül kedvelt fajta. A különösen bőtermő, kisméretű görögdinnye magnélküli. Termései ritkán érik el a 3 kilogrammot, inkább 2-2,5 kilósra nőnek meg. Íze különösen édes, magas cukortartalommal bír. A bevásárlóközpontok előnyben részesítik a többi fajtával szemben mérete miatt, és a szállításra sem érzékeny.
 • Bonny F1
  Kisméretű termései igen dekoratívan hatnak, főleg az erőteljes sötétzöld csíkozással együtt. Ropogós húsa mellé kiváló íz társul. Jól tűri a szállítást, exportra is kiváló választás.
 • Dávid F1
  A Dávid egy magnélküli, korai görögdinnye fajta. Spanyolországban és Horvátországban ezt termesztik leggyakrabban. Termése szabályos gömb alakú, 4-6 kilogramm átlagtömegű. Héja világoszöld színű, keskeny sötétzöld csíkok díszítik. Rendkívül tömött húsa sötétpiros színű, kiemelkedő cukortartalommal rendelkezik. Koraisága miatt intenzív termesztésre kiválóan alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom