Görögdinnye hatása

A görögdinnye hatása rendkívül jótékony a szervezet számára, mely az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.
Hiszen a vitamin- és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas és nagyon sok rostot is tartalmaz. Valamint több, mint 90%-a víz, így a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető, sőt létezik dinnye diéta is. Ráadásul sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a kálium és a rost tartalma is magas. Ezen kívül található még benne A-, B1-, B2-vitamin, valamint karotinoidot, például likopint, mint a paradicsom, ami a piros színéért felelős.

Görögdinnye hatása

 1. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít, melyet a magas káliumtartalmának köszönhet. Ezáltal méregtelenítő hatású is.
 2. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő hatású is.
 3. A benne található kálium és magnézium együttes hatása miatt segít a vérnyomás csökkentésében, illetve érfal erősítő is a karotinoidoknak köszönhetően, így még a vérrögök kialakulásának megakadályozásában is szerepet játszik.
 4. Magas rosttartalma csökkenti a székrekedés (és ezzel együtt az aranyér) kialakulásának esélyét.
 5. A benne lévő A-vitamin tartalomnak köszönhetően segít a látás erősségének és élességének megtartásában.
 6. Segít az ízületi gyulladás és a köszvény megelőzésében, mivel rendszeres fogyasztásával a vér sav-lúg egyensúlya visszatér.
 7. Magas folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott kismamáknak is. Hiszen a folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki. 

Dinnyemag jótékony hatásai

Bizony még a dinnye magja is jótékonyan hat a szervezetünkre, így ne féljünk elrágni azt. A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne lévő telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását. Vesebajra és cukorbajra is hatékony lehet.

Dinnye hatása a bőrre

A likopin és karotin rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ugyanis a káros szabad gyököket hatástalanítja, ezáltal védi a szervezetet. Az immunrendszer erősségét befolyásolja az is, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, de egy betegség esetén is kevesebb a gyógyulási idő.

Mindezek miatt is érdemes a dinnye fogyasztása, ugyanis az jótékonyan hat a bőrre, a hajra, körömre.

 • A nagy mennyiségű A-vitaminnak köszönhetően kevésbé zsírosodik a haj.
 • A C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, ezáltal késleltetve a bőr öregedését.
 • A magas víztartalom segít a hidratálásban, ezáltal megelőzve a dehidratált állapotot.
 • A száraz bőrt esetén – melyet okozhat káliumhiány – érdemes szintén sokat fogyasztani, mely hidratálttá teszi a bőrt.
 • A rendszeres fogyasztása ezenkívül egyéb bőr problémák kezelésére is segítséget nyújt, mert ezeket általában mind az A-vitamin hiánya okozza.
 • Növeli a hajhagymák erősségét és gyorsítja a haj növekedését is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom