Görögdinnye kacs

A dinnye ültetése során – akárcsak az uborka esetén – a görögdinnye kacs az egyik olyan kapaszkodója a növénynek, amelynek segítségével kapaszkodni tud, de ehhez támasztékot igényel.

Dinnye ültetése

A dinnye ültetése során érdemes már a fajta kiválasztásánál figyelni arra, hogy hová kerüljön a növény. Ugyanis nagy a helyigénye, vízigénye és fényigénye is van. Ajánott szélvédett helyre ültetni. Május közepe előtt – ameddig nem melegszik fel eléggé a talaj – nem érdemes kiültetni. Olyan helyet kell választani számára, ahol megfelelő hely van a növekedésére és legalább 6-8 órán keresztül éri a nap. A meleg nyári napokon a rendszeres, de kis mennyiségű öntözést is igényel, akár csepegtetős rendszerrel.

Görögdinnye kacs

Bármilyen furcsán hangzik, de dinnye akár kisebb ládákban – még erkélyeken dézsákban – is nevelhető. Ebben az esetben viszont gondoskodni kell megfelelő tám rendszerről, melyre a növény fel tud kapaszkodni. A görögdinnye szárai gyorsan nőnek – hetente akár 30-60 cm-t is! A futtatóra nem tudnak maguktól felkapaszkodni, így gondoskodni kell arról, hogy az indákat a rácshoz vagy támasztékhoz erősítsük. Azonban nem elég, hogy a kacsokat odaigazítjuk, szükséges a megkötözésük is, ugyanis különösen szélviharok esetén, vagy amikor már méretesek a termések, nem tudja megtartani.

Általában elegendő 8-10 fő szárat felfuttatni és az összes többi oldalhajtást lemetszeni. Ellenkező esetben a futtatót túlságosan benőheti a növény. Ha növekedni kezd a termés, akkor érdemes a terméseket hálóba téve felfüggeszteni a futtatóra. Ehhez megfelelő a hagymaháló, madárkár elleni hálót, erősebb nejlonharisnya. Így nem tud lepottyanni, megrepedni. Időnként ellenőrizni szükséges, hogy elbírja-e még a folyamatosan növekvő súlyt.

A futtatott dinnye gondozása

A tám rendszeren nevelt dinnyét is szükséges gyom mentesíteni, valamint rendszeresen öntözni. Ezek a növények ugyanis sokkal jobban ki vannak téve a szél szárító hatásának, ezért több nedvességet veszítenek, mintha a földön fejlődnének. Ezért a száraz időszakokban hetente egy-két alkalommal szükséges bőségesen megöntözni a növényt. Valamint érdemes vékony réteg talajtakaró mulcsot teríteni alá, amely elősegíti a lassúbb párolgást.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom