Görögdinnye recept

A görögdinnye recept leginkább a görögdinnye szezonban kerül az érdeklődés középpontjába. Számos finom étel, ital készíthető e lédús, zamatos gyümölcsből, mégis viszonylag ritkán készítünk bármit is. Leginkább ugyanis nyersen, hűtve fogyasztjuk. A hazai népszerűsége nőtt a gyümölcsnek az utóbbi években, ugyanis a jelenlegi fogyasztás egy évre vetítve körülbelül 13-15 kg/fő, attól függően, hogy mennyire meleg a nyár. A korábbi években 8-9 kg/fő volt az átlagos éves dinnyefogyasztás. Talán a Dinnyefesztiválok népszerűsítése is megtette a hatását, hogy többet fogyasztunk ebből az ízletes, zamatos gyümölcsből. Hazánkban sok helyen foglalkoznak a gazdák dinnye termesztéssel, és bár sokáig Békés megye területén volt a legnagyobb dinnyetermő terület, napjainkra ez kezd áttolódni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Görögdinnye recept

Görögdinnyéből is számos étel, ital készíthető. Az egyik legismertebb a dinnyeturmix, de a dinnyés gazpacho is egyre népszerűbb. Talán leggyakrabban a görögdinnye krémlevest készítjük, ami nagyon jó hűsítő, így a forró nyári napokon kifejezetten jólesik. A dinnye kalória tartalma pedig egészen alacsony, így a fogyasztása – azon túlmenően, hogy rendkívül egészséges – a diétás étrendekbe is beilleszthető. A dinnye hatása ugyanis igazán jótékony a szervezetünknek, így érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ez sajnos a cukorbetegekre nem érvényes, mivel a dinnye – legyen az görög-, vagy sárga – cukortartalma rendkívül magas. Viszont egy hűsítő dinnye fagyi még nekik sem árthat meg, de a mennyiségekkel óvatosan kell bánni.

A dinnye salátákba is remekül illik és nemcsak gyümölcssaláták, de akár fetás dinnyesaláta is készíthető belőle, ami kevésbé ismert, mint a gyümölcssaláták. Érdemes kipróbálni remek ízvilágú.

Aki pedig igazi különlegességet szeretne próbálja ki a dinnyelekvárt. Ez szépen dekorálva még karácsonyi ajándéknak sem utolsó! De ugyanilyen különlegesség a savanyított dinnye befőtt, ami a görögdinnye zöld héjából készül.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom