Görögdinnye szezon

A hazai görögdinnye szezon általában az olasz-, a spanyol- és a görögországi dinnye szezont követi. Hazánkban nagyon népszerű a zamatos, lédús gyümölcs, még Dinnyefesztiválok is köszöntik országszerte több helyszínen a gazdákat és az érdeklődőket. Az elmúlt években a különböző népszerűsítési és promóciós tevékenységeknek köszönhetően nőtt a hazai fogyasztás. Míg 10 éve körülbelül 8-9 kg/fő volt az átlagos éves fogyasztás, addig az utóbbi években – az időjárástól és évjárattól függően – már 13-15 kg/fő körül mozog.

Görögdinnye szezon

A dinnye szezon kezdete meghatározó a piac számára, jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket.

Jellemzően június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar görögdinnye a piacokon és a bevásárló központokban egyaránt. Az időpont az időjárás függvényében – például, ha ültetésnél hűvösebb az idő – az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetet módosulhat. Viszont például a kánikula felgyorsíthatja az érést. Korábban általában augusztus 20-án véget ér a szezon, azonban a klímaváltozás miatt ebben az időszakban is kedvező még az időjárás a dinnyének, így egyes kertészetekben szeptemberben is kitarthat még a gyümölcs. Annál is inkább mivel a termelők az egész országban több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel is időben „kitolva” a szezont. Gyakorlatilag napjainkban szinte még szeptember közepén is elérhető a friss hazai dinnye a piacon.

Érdekességek a hazai termelésről

Európában hazánknak a negyedik legnagyobb a görögdinnye-termőterülete, 4800 hektár. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 3-4 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Jelentős változás az utóbbi években az is, hogy most már nem Békés megyében, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb dinnyetermő terület. Napjainkban a hazai jó minőségű dinnyetermésnek körülbelül 40 százaléka kerül exportra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom