Görögdinnye

A görögdinnye Afrikából származik és a tökfélék családjába tartozó növény. Mivel a tökfélékhez tartozik – akárcsak az uborka, vagy a cukkini – joggal merül fel a kérdés, hogy a dinnye zöldség vagy gyümölcs-e. Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották. A középkorban került Európába valószínűleg a mórok közvetítésével.

Miért is ez a neve? Gondolhatnánk, hogy mert Görögországból származik stb. De ténylegesen semmi köze nincs a nevének sem a görögökhöz, sem pedig a görgetésnek. Valószínűleg egy félre-, vagy áthallás miatt lett a neve görögdinnye. De mindegy is, hiszen nem a nevéért szeretjük ezt az igen lédús, zamatos csemegét, melyet júliustól egészen szeptemberig élvezhetünk. Nagyon népszerű hazánkban, – hiszen átlagosan 14-15 kg dinnyét fogyasztunk évente – olyannyira, hogy a dinnye szezonban országszerte több helyszínen is várják Dinnyefesztivállal az érdeklődőket.

Görögdinnye fogyasztása

A dinnye vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is jelentős, ezért rendkívül egészséges is. A kalória tartalma alacsony, viszont a cukor tartalma magas. A glikémiás indexe is 72-75 közötti. Ezért cukorbetegeknek oda kell figyelni az elfogyasztott mennyiségre. De, akinek nincs ilyen problémája, akár dinnye diétát is tarthat, vagy a dinnye fogyasztását illesztheti be különböző fogyókúrás étrendekbe.

Régen meglékelték a dinnyét, így meg lehetett kóstolni vásárlás előtt, azonban mára ez a szokás már a különböző szabályozások miatt nem volt fenntartható. Manapság a színe, fényessége, épsége, szára és a hangja alapján próbálunk válogatni, vagy ha szerencsénk van, találunk olyan zöldségest, aki feldarabolva árulja és úgy nincs zsákbamacska. Érdemes a fényes, ép példányokat keresni, amik kopogtatás során kongó hangot hallatnak.

Dinnye tárolása

A dinnyét tegyük a hűtő egy kevésbé hideg pontjára. A 6-7 fok alatti hőmérséklet már károsítja a dinnye húsának szerkezetét. A legkiválóbb számára egy hűvös, sötét kamra vagy pince. A megvágott dinnye a hűtőben 3-10 napig marad friss. Bontatlanul tovább is eltarthatjuk.  Ha félben vagy szeletben vesszük, vágott felületét frissen tartó fóliával takarjuk le, mert könnyen átveszi a hűtőben lévő más ételek illatát.

Télire savanyúságnak vagy befőttnek tehetjük el, de készíthető belőle dinnyelekvár is, ami igazi különlegesség.

Görögdinnye felhasználása

A dinnye szinte minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle turmixot és levest, sültek mellé pedig kiváló saláta fetasajttal, lilahagymával. De hideg alkoholos, vagy alkohol nélküli italokban, koktélokban, bólékban is kiváló, de készíthetünk belőle jégkását is. Valamint jégkrémben, sütemény hozzávalójaként vagy önteteként is kiváló.

A görögdinnyét csak közvetlenül a fogyasztás előtt vágjuk fel. Ha azért fogyasztjuk, hogy gyorsan pótoljuk vele az izzadás okozta veszteségeket, akkor a kalciumhoz képest jelentős mennyiségű káliumtartalma görcsök fellépését okozhatja. Érdemes tudni, hogy a sárgadinnyéhez hasonlóan, sokak számára nehezen emészthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom