Hógolyó dinnye

A Hógolyó dinnye egy különleges téli sárgadinnye. A sárgadinnyéknek is többféle fajtája van, és a vetési idejük is eltér. Ennek megfelelően vannak korábbi és később érő sárgadinnyék is. A dinnye (sárga és görög) vetését a régi termesztői gyakorlat az év századik napjára javasolja. Hűvös tavaszon azonban a mag csírázása lassú és sok elpusztul belőle.  Ezért érdemes a vetését másfél-két hét múlva előcsíráztatott magokkal ugyanabba a fészekbe újra megismételni. A dinnye is a kobakosok családjába tartozik, ezért akárcsak a cukkini, tök, vagy uborka és rendkívül szereti és meghálálja a tápanyagban dús talajt.

Kimondottan meleg- és napfénykedvelő növények, ezért olyan termő helyet érdemes választani számukra, ahol bőven jut nekik napsütés és szélárnyék. Legalább 6-8 órán keresztül érje a napfény. Ha szükséges, a talajt fekete fóliával takarjuk, így könnyebben felmelegszik a földjük a palánták kiültetését követően.

Hógolyó dinnye jellemzői

A sárgadinnye fajták két fő típusa hazánkban a Kantalup és a Galia, melyek nyári fajtájú dinnyék. A hógolyó termesztése annyiból tér el a nyári fajtákétól, hogy később, május első felében kell vetni. Ráadásul egyenesen a végső helyére kerülhet, ezáltal palántázni nem kell. Mivel későn vetjük, így később is érik be, jellemzően szeptember végére. Emiatt azonban már sokkal hosszabban tárolható gyümölcsöket kapunk.

Figyelni kell arra, hogy az első őszi fagyok előtt le kell szedni a dinnyéket. Amik beértek és sárga húsú, illatos gyümölcsök lettek, azokat érdemes elfogyasztani. A be nem érett, még teljesen ki nem fejlődött, fehér héjú, nem édes és nem illatosakat pedig tárolásra kell előkészíteni. Kocsánnyal együtt leszedve, 5-10 fokos száraz pincében akár karácsonyig is eltárolható. Ilyen hosszan eltárolható sárgadinnye fajta még a Mikulás dinnye is.

Felhasználása megegyezik az egyéb sárgadinnye fajták felhasználásával. A nyers fogyasztása mellett – mely turmixok, gyümölcssalátákkal együtt is kiegészül – levesek, sütemények, fagylaltok alapanyagául is szolgál.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom