Magnélküli dinnye

A görögdinnye a 3. legnagyobb felületen termesztett szabadföldi zöldségnövényünk, melyek közül is a magnélküli dinnye az egyik legnépszerűbb. A gyerekeknek pedig egyértelműen ez a kedvence. A dinnye a tökfélék családjába tartozik – akárcsak a cukkini vagy az uborka. Őshazája Afrika – az ókori egyiptomiak már ismerték és termesztették. Onnan került a 15. században Európába, majd szinte az egész világon elterjedt. Napjainkban Kína az első számú dinnyetermesztő ország. Hazánkban is nagyon népszerű, olyannyira, hogy a szezonban országszerte több településen tartanak Dinnyefesztivált is.

Magnélküli dinnye

A görögdinnye fajták 2 fő típusa a csíkos héjú Crimson és a fekete dinnye a Sugar baby. Mindegyikben megtalálhatók magnélküli változatok is.

Magnélküli csíkos dinnye fajták:

 • Estel Deluxe F1
  Magnélküli, csíkos héjú középméretű fajta. Termése kerek, átlagosan 3,5-6 kg közötti tömegű. Húsának színe mélypiros, beltartalma az összes csíkos magnélküli fajta közül is kiemelkedik. A növény lombozata meglehetősen erős növekedésű, kiváló ellenállóképességű. Exportra és belföldi piacon is keresett, jól eladható fajta, az áruházakban megtalálható.

Magnélküli fekete héjú dinnye fajták:

 • Valdoria F1
  Főleg export piacra termesztett magnélküli hibrid, mely egyaránt alkalmas alagutas és szabadföldi termesztésre is. Héja mutatós, fényes-fekete színű, termése átlagosan 3-5 kg tömegű, szabályos gömbölyű alakú. Jól ellenálló fajta, mely a napégésre sem érzékeny, így az ebből származó veszteség nem jellemző.
 • Style F1
  Erős növekedésű, egészséges lombozatú, koncentrált, jó kötőképességű, magas hozamú dinnye fajta. Egyöntetű termésméret, tökéletes külső és belső minőség jellemzi. Nagyon magas termőképességű, mely közel azonos méretű terméseket növeszt. Rendkívül jó külső és belső minőség jellemzi, ezáltal az export piacokra is minőségi áru. Húsa mélyvörös, kemény és ropogós, nagyon magas cukortartalommal. Jól szállítható és a napégésre sem érzékeny.
 • Stellar F1
  Korai, fekete héjú, magnélküli átlagosan 5-7 kg tömegű terméseket hozó átlagsúlyú, extra minőségű, magszegény fajta. A korai érés ellenére az átlagnál magasabb cukortartalom jellemzi. A húsa tömör, ezáltal jól sokáig megmarad tövön-, de leszedve a piacok standjain is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom