Mézharmat dinnye

A mézharmat dinnye egy sárgadinnye fajta. A sárgadinnye Ázsiából származik, Európába a 16. század körül került. A sárgadinnyéből igen sokfajta létezik. Hazánkban két fő típusa van: a Kantalup – a klasszikus erősen barázdált narancsos húsú dinnye, illetve a Galia, amit cukordinnyeként is hívnak.

Mézharmat dinnye 

Az európai sárgadinnye enyhén bordázott, szürkés héjú, a szintén Európában, Franciaországban nemesített mézharmat dinnye is nagyon kedvelt, hiszen lédús, kifejezetten édes fajta. A nevét is a mézharmat mézről kapta, mert annyira édes, zamatos, lédús fajta. Épp ezért előszeretettel használják desszertek alapanyagaként, de levesnek is kiváló. A sárgadinnye rendkívül tápláló étel. Jó a bélrendszernek, a szív és érrendszernek és az immunrendszernek. Nagyon magas a víztartalma, emiatt vízhajtónak is használható.

Rendkívül gazdag vitamin- illetve ásványi anyag forrás, hiszen kalcium, foszfor, magnézium, réz, króm, A-, C- és E-vitamin, folsav is található benne. Ezenkívül a béta-karotin tartalma is igen magas, akárcsak a sárgarépának.

Mézharmat dinnyék kalória tartalma

10 dkg mézharmat dinnye az alábbi értékekkel rendelkezik:

  • Kalória (kcal) 36
  • Nátrium 18 mg
  • Kálium 228 mg
  • Szénhidrát 8,2 g
  • Rost 0,8 g
  • Cukor 8,1 g
  • Fehérje 0,5 g

Glikémiás indexe: 65, ami meglehetősen magas. Viszont így is alacsonyabb a görögdinnye glikémiás indexénél, ami 72-75 közötti.

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb annál kevésbé ajánlott a fogyasztása a cukorbetegségben szenvedők számára. A görögdinnye és a sárgadinnye is abba a kategóriába esik, ahol a cukorbetegek csak szigorúan a bevitt mennyiség figyelembevétele alapján fogyaszthatják a lédús, kedvelt csemegéket.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek ugyanis csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkiehez

error: Védett tartalom