Tartalomjegyzék
Általában a görögdinnye szezonban mindenkinek megfordul a fejében, hogy mikor érett a dinnye és hogyan válasszon megfelelőt. Régen – mikor még a szabályozások nem tiltották, akkor a dinnyét meg lehetett lékelni, így kóstolva meg a kiszemelt darabot. Manapság ez már a különböző szabályozások és higiéniás előírások miatt nem lehetséges. Így jön a szemmel méricskélés, kopogtatás.
Mikor érett a dinnye?
A dinnye akkor érett, ha úgy választották le a száráról, hogy az már száradni kezdett. A sárgadinnye érettségéről az illata árulkodik. Nyugodtan szagolgassuk és hallgassunk az orrunkra. A sárgadinnye esetén is érvényes, hogy az ép, sérülésmentes gyümölcsöket keressük. Azonban nagyon óvatosan fogdossuk és ne nyomogassuk őket, mert azzal is sérülést okozhatunk rajta.
Melyik a jó dinnye?
A görögdinnyéknek különböző az alakjuk, súlyuk és a héjuk színe. A dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.
Az a jó dinnye, amelyik:
- Sértetlen, ép
Ugyanis, ha repedt, vagy sérült, akkor könnyen romlásnak indulhat már a boltok polcain is. - Fényes felületű
Az egészséges érett dinnyének fényes a felülete akár sötét zöld, akár csíkos a héja. - Száraz a kocsánya, szára
Ha a dinnye szára száraz, az azt jelenti, hogy időben szedték le, akkor amikor már megérett. Azonban, ha a szára zöld, vagy meg van csavarva, akkor nem volt ideje rendesen beérni. Ez utóbbi esetében ugyanis a dinnye forgatásával próbálják az érési folyamatot gyorsítani. - Felületén a sárgás folt minél sötétebb
A dinnyén levő világos folt ugyanis nem azt jelenti, hogy ott a dinnye éretlen. Ez az a hely, ahol a földdel érintkezett, tehát nem tudta sütni a nap. Éppen ez a rész mond legtöbbet arról, milyen lehet a beltartalom. Ugyanis sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál jobb. Következésképpen ez azt jelenti, hogy a dinnye elegendően ideig volt a napon és nem volt korán leszedve. - Kongó hangot ad
Az a jó dinnye ismerve még, hogy ha kopogtatásra kongó hangot hallat. Ha nincs ilyen hangja, vagy semmilyen sincs, akkor az a dinnye valószínűleg éretlen, nem érdemes megvásárolni.
A jó dinnye kiválasztásának ezek lehetnek a fő mérföldkövei. Ha lehetőségünk van olyan helyen vásárolni, ahol felezett, vagy negyedelt dinnyéket is árulnak, akkor szerencsésebb helyzetben vagyunk. Ott ugyanis látszik a belseje, így nem zsákbamacska, hogy mit viszünk haza.
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye
Vissza a kategória cikkeihez