Mikulás dinnye

A mikulás dinnye a varangybőrű sárgadinnye másik neve, melyet onnan kapott, hogy nagyon hosszan eltartható. Ez a sárgadinnye fajta Spanyolországból származik és íze hasonlít a mézharmat dinnye ízére. A sárgadinnye fajták két fő típusa hazánkban a Kantalup és a Galia.

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, uborka, görögdinnye, vagy a tök. Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy akkor a dinnye zöldség vagy gyümölcs? Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.

Mikulás dinnye jellemzői

A mikulás dinnye Spanyolországból származik, ott termesztik több régióban is. Hazánkban nem termesztik, itt csak importból találkozhatunk vele. Hívják zöld- vagy télidinnyének is, mivel elég késői fajtaként ismert, elsősorban szeptemberben érik.

Súlya hetven-nyolcvan deka, felülete, viaszos, rücskös, foltos, barázdás. Formája enyhén ovális, leginkább tökhöz hasonlatos, hosszúkás. Rendkívül ízletes, ropogós, húsának állaga hasonlít a vilmoskörtére. Az édes íz mellett a dió ízvilága is kiérezhető belőle. Erre a fajtára is igaz, hogy ha nem hagyjuk teljese megérni, akkor kitűnően savanyítható, és különleges ízvilágú ínyencséget készíthetünk belőle. Pincében, hűvös helyen hosszú ideig eláll.

Bravura RZ F1 sárgadinnye

A két Piel de Sapo típusú sárgadinnye fajta egyike. Mélyzöld, repedezett „varangybőr” héjú sárgadinnye. Nyújtott ovális terméseinek átlagtömege 1,5-3 kg. Termése fehér húsú, kemény állagú és roppant ízletes. Rendkívül magas cukor tartalom jellemzi. Késői szüretelésű, kiválóan eltartható, késői fajta, így a szezon végén még találkozhatunk vele. Hazánkban szinte kizárólag importból találkozhatunk vele az áruházak polcain késő ősztől.

Ezek a sárgadinnye fajták nagyon hosszú ideig tárolhatóak, innen ered a becenevük is a Mikulás dinnye.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom