Sárga görögdinnye

A sárga görögdinnye egy igazán különleges dinnye, főleg mivel a zöld külső alatt rendszerint élénkpiros, zamatos, lédús dinnyehúst várunk. A görögdinnye klasszikus, nagyon népszerű nyári csemege, szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné. Ízletes és hasznos szomjoltó a nyári nagy melegben, hiszen több, mint 90%-a víz, így fontos szerepe van a hidratálásban, de a fogyókúrák esetében is. Sőt dinnye diéta is létezik, hiszen a dinnye kalória tartalma is meglehetősen kevés. Ráadásul remek vitamin- és ásványianyag-forrás, továbbá erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a bőrre is.

Sárga görögdinnye

A 3. legnagyobb felületen termesztett szabadföldi zöldségnövényünk és ennek megfelelően a görögdinnye fajták is számos – különböző méretben, színben – formában megtalálhatóak. Így például a sárga húsú görögdinnye is. A dinnye a tökfélék családjába tartozik – akárcsak az uborka, vagy a cukkini – amelyet a sárga belű dinnye esetén sokkal jobban meg is lehet érteni. Hiszen rendkívüli módon hasonlít a belseje a tök belsejére.

Sárgabelű görögdinnye jellemzői

A sárgabelű görögdinnye fajta színében és ízében is különbözik a pirostól, hiszen édesebb, és rendkívül alacsony benne a likopin mennyisége. Ez az a vegyület, amely a gyümölcsök és zöldségek piros színét adja, például a paradicsom esetében is. Nagyjából azonban ugyanolyan tápértékekkel rendelkezik, mint a piros bélű társai. Akad azonban néhány eltérés. Ezeknek a dinnye fajtáknak ugyanis nemcsak az A-, hanem a C-vitamin tartalma is meglehetősen magas. Noha likopin pedig nincs benne, béta-karotin igen, amely a sárgarépa színéért felelős, rendkívüli antioxidáns.

Sárgahúsú görögdinnye fajta

  • Pekin F1
    Alagutas és szabadföldi termesztésre is kiválóan alkalmazható. Különlegességét a dinnye sárga színű húsa adja, mely igen dekoratívan mutathat akár díszítésnél is. A sárga húsa igen tömör, kiváló ízű és magas cukortartalmú. A sárga húsú dinnyék nagyon jól mutatnak a pirosak mellett akár gyümölcssalátákban is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom