Tartalomjegyzék
A sárgadinnye befőtt nem olyan ismert, mint például az őszibarack befőzés, de télen igazán finom, mikor lekerül a kamra polcáról. Ilyenkor visszahozza a nyár ízeit, illatát, zamatát, egészen különleges ízvilágot ad a téli napokra. Érdemes kipróbálni, mert egyszerűen elkészíthető és csinos üvegekbe rakva még karácsonyi ajándéknak is kiváló.
Sárgadinnye befőtt készítés
A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.
Hozzávalók:
- befőttesüveg jól záródó tetővel
- 1 kg sárgadinnye (ami nem túl érett)
- 4 db egész szegfűszeg
- 1 rúd vanília
- 15 dkg kristálycukor vagy befőző cukor
- 0,5 l víz
Sárgadinnye befőttek elkészítése:
- A dinnyét félbe kell vágni, ki kell kaparni a magjait, majd le kell hámozni és megmosni.
- Ezután kockákra kell vagdosni.
- A cukrot a vízzel fel kell forralni, majd, amikor forr bele kell dobni a sárgadinnye darabokat.
- Éppen csak annyi ideig kell a lében hagyni, hogy átmelegedjen, fél- maximum egy percig, főzni nem szabad.
- Az előzőleg átmosott, kifertőtlenített befőttesüvegekbe szedjük, majd ráöntjük a levet is és a kupakokkal lezárjuk a tetejét.
- Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
- 10 percre fejre állítjuk az üvegeket.
- Majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
- Azután mehetnek a kamra polcára, hogy télen legyen mit elővenni.
Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.
A sárgadinnye befőtt igazi kuriózum, amivel nemcsak a családtagokat, de akár a vendégeket is elkápráztathatjuk. Hiszen az ember nem minden nap találkozik ilyen gasztronómiai különlegességgel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye
Vissza a kategória cikkeihez