Sárgadinnye befőtt

A sárgadinnye befőtt nem olyan ismert, mint például az őszibarack befőzés, de télen igazán finom, mikor lekerül a kamra polcáról. Ilyenkor visszahozza a nyár ízeit, illatát, zamatát, egészen különleges ízvilágot ad a téli napokra. Érdemes kipróbálni, mert egyszerűen elkészíthető és csinos üvegekbe rakva még karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Sárgadinnye befőtt készítés

A megadott mennyiség többszörözhető, ennek megfelelően szükséges a befőttesüvegekkel számolni.

Hozzávalók:

  • befőttesüveg jól záródó tetővel
  • 1 kg sárgadinnye (ami nem túl érett)
  • 4 db egész szegfűszeg
  • 1 rúd vanília
  • 15 dkg kristálycukor vagy befőző cukor
  • 0,5 l víz

 Sárgadinnye befőttek elkészítése:

  1. A dinnyét félbe kell vágni, ki kell kaparni a magjait, majd le kell hámozni és megmosni.
  2. Ezután kockákra kell vagdosni.
  3. A cukrot a vízzel fel kell forralni, majd, amikor forr bele kell dobni a sárgadinnye darabokat.
  4. Éppen csak annyi ideig kell a lében hagyni, hogy átmelegedjen, fél- maximum egy percig, főzni nem szabad.
  5. Az előzőleg átmosott, kifertőtlenített befőttesüvegekbe szedjük, majd ráöntjük a levet is és a kupakokkal lezárjuk a tetejét.
  6. Tekerjük szorosan az üvegre a zárókupakot, hogy légmentes legyen. (Ha felfordítjuk az üveget és kifolyik belőle, akkor nem elég szoros, vagy nem záródik jól a kupak.)
  7. 10 percre fejre állítjuk az üvegeket.
  8. Majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl.
  9. Azután mehetnek a kamra polcára, hogy télen legyen mit elővenni.

Tehető a tetejére a biztonság kedvéért nátrium-benzoát, de ez el is hagyható, ha az üvegek megfelelően lettek sterilizálva.

A sárgadinnye befőtt igazi kuriózum, amivel nemcsak a családtagokat, de akár a vendégeket is elkápráztathatjuk. Hiszen az ember nem minden nap találkozik ilyen gasztronómiai különlegességgel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom