Sárgadinnye cukortartalma

A sárgadinnye cukortartalma rendkívül magas. Ez a lédús édes csemege már az ókor óta ismert és termesztett növény. Az ókorban ismert és termesztett sárgadinnye azonban sokkal kisebb méretű volt és az íze sem volt igazán édes, így ecettel és borssal fogyasztották. Az évszázadok alatt alakult ki a ma is ismert kellemesen édes, zamatos, illatos nagyobb méretű formája.

Sárgadinnye kalória tartalma

10 dkg sárgadinnye kalória értékei az alábbiak:

34 kcal

0,8 g fehérje

0,2 g zsír

7,9 g szénhidrát, mely teljes egészében mind cukor.

A sárgadinnye glikémiás indexe: 65.

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb annál jobban és annál kevésbé ajánlott a fogyasztása cukorbetegségben szenvedőknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyom oda kell figyelni. Bár a sárgadinnye kalória tartalma rendkívül alacsony cukorbetegeknek nem javasolt sárgadinnye diétát tartani.

Sárgadinnye cukortartalma

A gyümölcs cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • a dinnye fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák számától, mely a gyümölcsöt éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett dinnye cukortartalma már nem emelkedik

Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos a sárgadinnye érése és a szedés időpontjának a meghatározása. Ugyanis a túl korán leszedett dinnye már nem lesz elég érett. A dinnye leszedésének és cukortartalmának vizsgálatára a termelőknek manapság már műszerek is rendelkezésükre állnak. Cukorszintmérővel tudják ugyanis – akár egy darabka gyümölcshús, vagy néhány csepp lé kivonásával – a dinnye cukortartalmát. Sok hipermarket már csak olyan termelőtől vesz át árut, aki ellenőrzi a leszedett dinnyét.

A sárgadinnye ugyanis akkor a legfinomabb, ha kellően érett és optimális cukortartalommal rendelkezik, ez kb. 12 %. Ha ez az arány nem éri el a 8-9 százalékot, élvezhetetlennek tartjuk a dinnyét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom