Sárgadinnye érése

Általában jobban szokott érdekelni minket, hogy mikor érett a görögdinnye, mint a sárgadinnye érése. Talán amiatt, mert a görögdinnye nagyobb népszerűségnek örvend. A sárgadinnye megosztóbb csemege, vagy szereti valaki, vagy nem. Pontosan emiatt a görögdinnye kapcsán számos praktikát ismerünk és alkalmazunk, hogy megállapítsuk melyik a jó dinnye. Főleg azóta vagyunk gondban, mióta a hagyományos dinnye lékelés a higiéniás és egyéb szabályozások következtében tiltólistára került. Így jobb híján marad a szemmel méricskélés, kopogtatás.

Sárgadinnye érése

A dinnye akkor érett, ha úgy választották le a száráról, hogy az már száradni kezdett. Szabadföldi termesztés mellett hazánkban legkorábban július közepétől lehet szedni a dinnyét, de nyilván ez időjárás függvénye is. Ha borús, hűvös az idő, akkor kicsit később. A sárgadinnye érettségéről leginkább az illata árulkodik. Nyugodtan szagolgassuk és hallgassunk az orrunkra. A sárgadinnye esetén is érvényes, hogy az ép, sérülésmentes gyümölcsöket keressük. Azonban nagyon óvatosan fogdossuk és ne nyomogassuk őket, mert azzal is sérülést okozhatunk rajta. A legegyszerűbb az lenne, ha már a színéből meg lehetne állapítani, hogy érett-e a termés. Azonban a termés színe fajtától függően eltérő lehet, így ez nem ad biztos támpontot.

Melyik a jó sárgadinnye?

Miről ismerhető fel akkor a jó, érett sárgadinnye? Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a bibepont, amely a szárral szemközti oldalon található, már kissé puha
  • szár könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől – vagyis, ha rajta van a szár, akkor biztosan nem érett még
  • a közepes méretűek általában a legjobb ízűek
  • az érett dinnyének kellemes, édes illata van

A jó dinnye kiválasztásának ezek lehetnek a fő mérföldkövei. Ha lehetőségünk van olyan helyen vásárolni, ahol felezett, vagy negyedelt dinnyéket is árulnak, akkor szerencsésebb helyzetben vagyunk. Ott ugyanis látszik a belseje, így nem zsákbamacska, hogy mit viszünk haza.

Sárgadinnye utóérése, tárolása

A görögdinnyétől eltérően a sárga utóérő gyümölcs, vagyis leszedés után is folytatódik az érési folyamat. A sárgadinnye ezért rövidebb ideig tárolható, mint a görög. Érdemes tehát figyelni rá, hogy meleg nyári időben már néhány napi állás után hamar megpuhul, megpenészedik, megromlik, és fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A megvágott dinnyét mindenképpen hűtőszekrényben kell tárolni fóliával letakarva. A fólia alkalmazása azért is ajánlott, mert a sárgadinnye jellegzetes intenzív illatát a hűtőben tárolt többi csomagolatlan élelmiszer is átveszi.

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom