Sárgadinnye fajták

A sárgadinnye fajták két fő típusa hazánkban a Kantalup és a Galia. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, uborka, görögdinnye, vagy a tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.

 • Kantalup
  A klasszikus sárgadinnye a Kantalup típusú, ezek szélesen csíkozottak.  Erősen barázdált, tojásdad alakú, narancsos húsú dinnye, melyet manapság olasz-amerikai típusnak hívnak.
 • Galia
  Galia az a fajta, melyet cukordinnyének ismer a nagyközönség, melynek héja olyan, mintha apró repedések futnának rajta. Ez kerekebb, édesebb, zöldesfehér húsú, és vékonyabb héja miatt romlékonyabb fajta.

Sárgadinnye fajták

A leghíresebb, klasszikus Kantaloup dinnyén kívül ma a világ piacain közel ötszáz fajta ismert.  Ogen, Charente-i, mézharmat dinnye, cukordinnye, ananászdinnye és még hosszan lehetne folytatni a sort. Minden fajtának kissé eltérő az íze a textúrája, de még a cukortartalma is.

 • Donatello F1
  Kantalop típusú korai, nagy termőképességű dinnye fajta. Termése éretten mély narancssárga húsú, magas cukortartalmú és ízletes, átlagosan 1,5-2 kg tömegű. Lombja és gyökere is erős növekedésű.
 • Celestial F1
  Szintén kantalop típusú fajta, mely rendkívül jó minőségű, így hazai piacra, de exportra is kiváló. Rendkívül finom, zamatos ízű, sötét narancssárga hússzínű. Termése 1,3-1,8 kg, erősen cseres, jól szállítható és eltartható. Elsősorban hajtatásra ajánlott, de szabadföldön is jól termeszthető.
 • Tarchon F1
  Korai, jól tartható, tetszetős fajta. Kiváló minőségű, eltarthatóságú és ízű. Erősen cseres, sötétebb zöld csíkokkal a gerezdek között. Rendkívül jól értékesíthető bármely piacra.
 • Bliz F1
  Kantalop – azon belül is Donatello – típusú dinnye fajta, mely rendkívül jól tárolható. Kiváló minőségű, termései átlagosan 0,8-1,4 kg tömegűek.
 • Waller F1
  Hajtatott és alagutas termesztésre is ajánlott extra korai hibrid cukordinnye fajta. Átlagosan 1,5-2,2 kg tömegű, nagyon ízletes zamatú, fűszeres terméseket nevel. Héja zöldből sárgára érő, finom barázdáltságú.
 • London F1
  Galia típusú piacvezető fajta, mely a Donatello után érik 4-7 napra. Erős növekedésű, mely a hazai éghajlati viszonyokat igazán jól tűri. Termése átlagosan 1,3-1,9 kg tömegű, rendkívül tetszetős. Húsa zöldes-fehér, héja enyhén cseres.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom