Sárgadinnye hatása

A sárgadinnye hatása rendkívül jótékony a szervezet számára. Hiszen a vitamin– és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas és nagyon sok rostot is tartalmaz. Ráadásul nagy százalékban vizet is. A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú és színű változata létezik. Hazánkban két fő fajtája a legismertebb a Cantaloupe és a Galia. Az előbbi a klasszikus – szélesen csíkozott héjú, narancssárgás húsú – sárgadinnye. Az utóbbi cukordinnye néven is ismert, melynek héja olyan, mintha apró repedések futnának rajta. Ez kerekebb, édesebb, zöldesfehér húsú zamatos gyümölcs.

Sárgadinnye hatása

 1. Igen alacsony tápértékkel bír, ahhoz képest, hogy milyen jóllakottság érzetet kelt, így kiemelt szerepet játszik a kalóriaszegény diétákban.
 2. Ezen kívül remek folyadék és vitamin utánpótlás a nyári nagy melegben, akárcsak a görögdinnye.
 3. Magas kálium tartalmának köszönhetően jótékony a magas vérnyomás ellen és a szív- és érrendszeri problémákra.
 4. Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet méregtelenítését is.
 5. Magas rost tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, a gyomor és bél működésére egyaránt.
 6. A gyulladásos megbetegedéseknél is hatékony segítség.
 7. Fokozza az immunrendszer működését is.

A sárgadinnye gyógyászati javallatai:

 • vérszegénység
 • csökkent vizeletkiválasztás
 • székrekedés
 • aranyér
 • húgykövek
 • köszvény
 • reuma

Sárgadinnye tárolása, fogyasztási javaslatok

Érdemes hűtőben tárolni és ha felvágtuk akkor frissen tartó fóliával lefedni. Hamar megromlik, a hűtőben is csak néhány napig áll el. Érdemes étkezés előtt fogyasztani, esetleg sóval, borssal ízesíteni. Ezáltal könnyebben emészthetővé válik.

A sárgadinnyéből sárgadinnyevájóval apró golyócskákat formázhatunk, amelyek aztán felhasználhatóak salátában és nyársra húzva is. Szokás sonkával, esetleg nyers marhahússal is fogyasztani. Ebben az esetben nagyon vékony sárgadinnye-szeleteket kell salátaágyra fektetni és hozzáadni finomra szeletelt nyers, pármai, bayonne-i vagy spanyol Serrano sonkát, esetleg szárított marhahúst. Csinos, dekoratív nyárs is készíthető belőle, így húzzunk rá felváltva sárgadinnye-golyócskákat és sonka kockákat

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom