Tartalomjegyzék
A sárgadinnye hatása rendkívül jótékony a szervezet számára. Hiszen a vitamin– és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas és nagyon sok rostot is tartalmaz. Ráadásul nagy százalékban vizet is. A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú és színű változata létezik. Hazánkban két fő fajtája a legismertebb a Cantaloupe és a Galia. Az előbbi a klasszikus – szélesen csíkozott héjú, narancssárgás húsú – sárgadinnye. Az utóbbi cukordinnye néven is ismert, melynek héja olyan, mintha apró repedések futnának rajta. Ez kerekebb, édesebb, zöldesfehér húsú zamatos gyümölcs.
Sárgadinnye hatása
- Igen alacsony tápértékkel bír, ahhoz képest, hogy milyen jóllakottság érzetet kelt, így kiemelt szerepet játszik a kalóriaszegény diétákban.
- Ezen kívül remek folyadék és vitamin utánpótlás a nyári nagy melegben, akárcsak a görögdinnye.
- Magas kálium tartalmának köszönhetően jótékony a magas vérnyomás ellen és a szív- és érrendszeri problémákra.
- Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet méregtelenítését is.
- Magas rost tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, a gyomor és bél működésére egyaránt.
- A gyulladásos megbetegedéseknél is hatékony segítség.
- Fokozza az immunrendszer működését is.
A sárgadinnye gyógyászati javallatai:
- vérszegénység
- csökkent vizeletkiválasztás
- székrekedés
- aranyér
- húgykövek
- köszvény
- reuma
Sárgadinnye tárolása, fogyasztási javaslatok
Érdemes hűtőben tárolni és ha felvágtuk akkor frissen tartó fóliával lefedni. Hamar megromlik, a hűtőben is csak néhány napig áll el. Érdemes étkezés előtt fogyasztani, esetleg sóval, borssal ízesíteni. Ezáltal könnyebben emészthetővé válik.
A sárgadinnyéből sárgadinnyevájóval apró golyócskákat formázhatunk, amelyek aztán felhasználhatóak salátában és nyársra húzva is. Szokás sonkával, esetleg nyers marhahússal is fogyasztani. Ebben az esetben nagyon vékony sárgadinnye-szeleteket kell salátaágyra fektetni és hozzáadni finomra szeletelt nyers, pármai, bayonne-i vagy spanyol Serrano sonkát, esetleg szárított marhahúst. Csinos, dekoratív nyárs is készíthető belőle, így húzzunk rá felváltva sárgadinnye-golyócskákat és sonka kockákat.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye
Vissza a kategória cikkeihez