Sárgadinnye krémleves recept

A sárgadinnye krémleves recept többféleképpen variálható hűsítő, frissítő leves a nyári napokra. Mivel a sárgadinnye vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul szinte 90%-a víz, emiatt a diétázók is lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatják. A nyár slágerei a hűsítő, szomjoltó gyümölcs levesek, akár gyümölcs darabokkal, akár krémesen elkészítve. Számos módon variálhatóak, készíthetők tejszínesen, pudingosan vagy habarással. Akár fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is lehetnek. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely lehűtve igazán jól esik a nyári nagy kánikulában.

Egyszerű sárgadinnye krémleves recept

Hozzávalók:

  • 2 db közepes sárgadinnye
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál Cointreau narancslikőr (elhagyható)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • só, fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

Sárgadinnye krémleves elkészítése lépésről lépésre:

  1. A dinnyéből a húsát óvatosan ki kell kanyarítani, a húsát kimagozni és felkockázni (néhány kockát lehet hagyni a díszítéshez).
  2. A dinnyekockákat egy nagyobb tálba kell tenni, majd a mézzel és a citromlevével le kell locsolni.
  3. Hozzá kell önteni a tejszínt és ízesíteni az őrölt fahéjjal és a szegfűszeggel.
  4. Az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne dinnye darabok.
  5. Ha a héjából úgy vágtuk ki a dinnyehúst, hogy az még felhasználható, akkor vissza is lehet tölteni bele a levest, és abban is be lehet hűteni.
  6. Ha nem akkor töltsük egy tálba és úgy hűtsük le.
  7. Tálalás előtt citromfű és/vagy menta levélkékkel, a félretett dinnye kockákkal és akár tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi narancslikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni a dinnye kockákat. Hűtve kínáljuk.

https://www.almaimotthona.hu/sargadinnye-receptek.html

Címlap kép: Sárgadinnye leves (forrás: https://www.gasztromanko.hu/sargadinnye-kremleves-harsmezzel)

Vissza a kategória cikkeihez