Tartalomjegyzék
A sárgadinnye lekvár egy igazi különlegesség és bár elsőre nem feltétlenül jut eszünkbe, de bizony még lekvár is készíthető belőle. Ráadásul különböző gyümölcsökkel, zöldségekkel – narancs, sárgabarack, sárgarépa – akár tovább is ízesíthető variálható. Érdemes kísérletezni vele, mert különleges ízvilágú lekvár készíthető belőle, ami akár kalácsra, kenyérre kenve, de süteményekbe, palacsintára is kiváló választás. Ha pedig nagyobb mennyiséget készítünk, melyet csinos kis üvegekbe teszünk, még karácsonyi ajándékba is adhatók. Garantált vele a siker!
Sárgadinnye lekvár recept
Lássunk egy alapreceptet.
Hozzávalók:
- 1 kg érett sárgadinnye, ez már a tiszta súlya legyen
- 1 kg kristálycukor (vagy annyi, amennyi a sárgadinnye súlya)
- gyömbér -ízlés szerint
- citrom – leve, reszelt héja – ízlés szerint
- befőttesüvegek, jól záródó kupakokkal
Dinnyelekvár elkészítése
- A sárgadinnyét nagyobb szeletekre kell vágni, a magokat el kell távolítani, a héját levágni és a húsát fel kell kockázni.
- A gyümölcshúst egy szűrőbe kell rakni, hogy a felesleges nedvesség lecsepegjen (ha felfogjuk a levét, akkor azt később meg lehet inni).
- A tiszta dinnye súlyát lemérjük és ennek megfelelő mennyiségű cukrot mérünk ki hozzá.
- Egy nagyobb lábasba kell tenni a cukrot vízzel és felfőzni addig, ameddig nyúlós nem lesz.
- Akkor bele kell tenni a kockára vágott dinnyéket és folyamatos keverés mellett felfőzni.
- Ekkor tegyük bele a gyömbért, a citrom levét és a héját is ízlés szerint. annyi vízzel, a lecsepegtetett dinnyehúst, majd rászórni a cukrot és hozzá kell adni a citrom levét is.
- Alacsony lángon, lefedve, időnként megkevergetve kezdjük el főzni.
- Legalább egy órán át főzzük.
- Ha készen van botmixerrel kell pépesíteni, majd még 10 percig főzni.
- Az elkészült lekvárt forró a befőttesüvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és 10 percig fejjel lefelé fordítva tartjuk őket.
- Ezután száraz dunsztban hagyjuk, hogy kihűljenek (ez akár több, mint 24 óra is lehet).
- Majd mehetnek a kamra polcaira.
Ezt a receptet ki lehet egészíteni más gyümölcsökkel zöldségekkel is. Ebben az esetben az 1 kg sárgadinnye mellé 1 kg sárgabarack, narancs vagy sárgarépa kerüljön – akár vegyesen is. Aki kevésbé szereti édesen kevesebb cukrot használjon (2 kg gyümölcs mellé 30-50 dkg cukrot) és több citrom levét. Ha szükséges, zselésítővel lehet sűríteni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez