Sárgadinnye pálinka

Tényleg létezik sárgadinnye pálinka? A válasz: Igen, még ha nagyon ritka is, mivel sok gyümölcs kell hozzá és munkaigényes folyamat az elkészítése. Mindenesetre, ha valahol találkozunk vele, ki ne hagyjuk, érdemes megkóstolni!

Sárgadinnye pálinka készítés

A sárgadinnye pálinka készítése – akárcsak a legtöbb zöldség, vagy gyümölcs esetében – meglehetősen sok munkát igényel. Hiszen be kell gyűjteni hozzá az érett, lehetőleg teljesen ép gyümölcsöt. Ha nem ép, akkor el kell távolítani a hibás részeket. Majd meg kell hámozni és a magokat is el kell távolítani. Ezután meg kell mosni, hogy mindenféle szennyeződést eltávolítsunk róla. Mivel alacsony a savtartalma a cefrét savazni is szükséges. Mivel a sárgadinnye cefre viszonylag hamar megromlik, érdemes az erjedést követően azonnal kifőzetni. Ha nincs lehetőségünk magunknak készíteni (mert nincs gyümölcsünk, vagy türelmünk hozzá), akkor se keseredjünk el, mert egyre több pálinkaházban kapható nagyon sokféle különleges párlat, így sárgadinnye is.

Sárgadinnye pálinkák jellemzői

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, vagy paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. A szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A sárgadinnye pálinka egy kellemes illatú, érett édes-zamatos sárgadinnyét idéző párlat, mediterrán jegyekkel, igazán különleges, semmihez sem fogható ízvilággal. Íze édességekben – süteményekben, csokoládékban, bonbonokban – még jobban kidomborodik, érdemes felhasználni mind a konyhában ízesítőként, mind pedig étel-kísérőként egy vacsoránál! Ha lehetőségünk adódik rá, hogy kipróbáljuk, ne hagyjuk ki! 

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Címlap kép: Gyümölcs párlatok (forrás: https://cibakhazipalinka.hu/premium-palinka)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom