Sárgadinnye

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik akárcsak a cukkini, uborka, görögdinnye, vagy a tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk, de vajon akkor a dinnye zöldség vagy gyümölcs? Bárminek is fogyasszuk nagyon népszerű ez a vélhetően Indiából származó csemege. Bár egyes vélekedések szerint a dinnyének vagy különböző fajváltozatainak termesztését külön-külön kezdhették meg, egymástól függetlenül Ázsiában és Afrikában. A sárgadinnyét az emberiség több évezrede ismeri, fogyasztja, termeszti. Már az ókori egyiptomiak és rómaiak is ismerték és termesztették. Akkor azonban a még nem volt édes, ez az íz a későbbi nemesítések eredményeképpen született.

Sárgadinnye hazánkban

Hazánkban már a honfoglalás korában ismert volt. A sárgadinnye a magyar embernek mindig fontos, értékes csemegéje volt, azonban nagyüzemi termelése úgy, mint a görögdinnye esetén – nem volt. Az utóbbi években terjedt el a házikerti, kisüzemi, részben saját igényt kielégítő termesztése. Ezzel is magyarázható, hogy napjainkban az egy főre jutó fogyasztás mértéke igen kevés, átlagosan 1 kg/fő. Szemben a görögdinnye fogyasztással, ami az utóbbi években történő emelkedésnek köszönhetően 13-15 kg/fő átlagosan éves viszonylatban. Napjainkban a legnagyobb termőterületei Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében van.

Sárgadinnye fajták

A hazai sárgadinnye fajták két fő típusa a Cantaloupe és a Galia. Az előbbi a klasszikus, jól ismert, amely erősen barázdált, szélesen csíkozott. A tojásdad alakú termés belső húsa sárgás, narancs sárgás színű, illatos, édes csemege. Az utóbbi fajtát szokás cukordinnyének is nevezni, ugyanis ez édesebb. Ez a típus kerekebb, zöldesfehér húsú, vékonyabb, repedezettnek tűnő héj szerkezetű.  

A sárgadinnye ültetése

Az ültetése szinte megegyezik a görögdinnye ültetésével. Kártevői: talajlakó kártevők, szabadföldi gubacs, fonálféreg, dohánytripsz, levéltetű, közönséges takácsatka, mezei nyúl.

Betegségei: dinnyemozaik, a dinnye pszeudomonászos betegsége, dinnyeperonoszróra, dinnyelisztharmat, a dinnye didimellás betegsége, a dinnye fuzáriumos hervadása.

Vitamin- és ásványi anyag tartalma

Mivel a vitamin– és ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas, ezért rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Ráadásul magas a rost és a víztartalma, a kalóriája viszont alacsony, így fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Azonban a cukortartalma magas, így a cukorbetegeknek fokozottan figyelniük kell a bevitt mennyiségre.

Gyógyászati javallatai:

  • vérszegénység
  • nem megfelelő vizeletkiválasztás
  • székrekedés
  • aranyér
  • köszvény, reuma

Számos felhasználása ismert, még sárgadinnye pálinkát is készítenek belőle. Érdemes kipróbálni!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom