Zöld sárgadinnye

A zöld sárgadinnye tulajdonképpen a sárgadinnye zöldesfehér színére utal a nevével. A sárgadinnyének hazánkban két fő típusa van a Kantalup és a Galia. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a cukkini, uborka, görögdinnye, vagy a tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk, de vajon a dinnye zöldség vagy gyümölcs?

A Kantalup típusú a klasszikus sárgadinnye, mely erősen barázdált, csíkozott, narancssárga húsú, tojásdad alakú. A Galia a köznyelvben cukordinnyeként ismert.  Ez kerekebb, édesebb, zöldesfehér húsú, héja olyan, mintha apró repedések futnának rajta. Ez utóbbinak vékonyabb a héja, ezáltal romlékonyabb is.

Zöld sárgadinnye fajták

A zöld húsú fajták általában édesebbek, a narancsos-sárgás dinnyék viszont gazdagabbak karotinban és flavonoidokban.

  • London F1
    Galia típusú piacvezető fajta, mely a Donatello után érik 4-7 napra. Erős növekedésű, mely a hazai éghajlati viszonyokat igazán jól tűri. Termése átlagosan 1,3-1,9 kg tömegű, rendkívül tetszetős. Húsa zöldes-fehér, héja enyhén cseres.
  • Milica F1
    Új galia fajta, igen korai, magas termőképességgel, darabos termésekkel. Középerős, ellenálló lombozattal. Héja finoman cserezett, barázdált, teljes érésében szalmasárga. Rendkívül finom ízvilágú, 1,4-1,8 kg átlagsúlyú terméseket nevel.
  • Vitalia F1
    A változó fogyasztói igényekre reagálva került bevezetésre a Vitalia F1 fajta, mely rendkívül korai, tetszetős terméseket ad. Stressztűrő képessége jó, mivel egyedülálló kötődése miatt az időjárási és hőmérsékleti változásokat is jobban viseli ez a hibrid. Folyamatosan megújuló lombozata lehetővé teszi a szüntelenül megújuló termőfelület kialakítását, így egy időben megtalálható a fajtán a virágkezdemény, fiatal terméskezdemény, növekvő és szedhető termés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom